A Himalaya só Pakistan Punjab régiójából származik. Mai napig nagyrészt kézzel bányásszák és csupán minimális feldolgozáson megy keresztül. Nem adnak hozzá adalékanyagokat és színét a benne található ásványi anyagoknak köszönheti, nem mesterséges színezéknek.
Jelentőség, hatás:
A konyhasóhoz hasonlóan főleg nátrium-kloridból áll (98%), de ezen kívül tartalmaz számos más ásványi anyagot is.
Ez ugyan vonzónak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, mennyire kis mennyiséget használunk kézi sózásra, az így bevitt ásványi anyagok mennyisége szinte egyenlő a nullával.
Azoknak, akiknek egészségügyi probléma miatt ügyelniük kell a sóbevitelükre, Himalaya sóból sem fogyaszthatnak mértéktelenül, illetve akinek orvosa jódozott konyhasót ajánlott, inkább azt válassza, hiszen a Himalaya só nem tartalmaz jódot (vagy más forrásból kell fedeznie a napi jódbevitelét).
Felhasználása is megegyezik a közönséges konyhasóéval, nincs semmilyen mellékíze, hasonlóképpen oldódik.
Táplálkozási célokon kívül is használható, például fürdősó keverékekben is előfordul Himalaya só.
Összetevők: himalájai só
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
- Energiaérték: 0 kJ / 0 kcal
- Zsír: 0 g
amelyből telített zsírsavak: 0 g
- Szénhidrát: 0 g
amelyből cukor: 0 g
- Rost: 0 g
- Fehérje: 0 g
- Só: 99,5 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Minőségét korlátlan ideig megőrzi.