Az uborka ázsiai eredetű, Kelet-Indiából, a Himalája lejtőiről származik. A legrégebben ismert zöldségfélék egyike. Összes fajtájáról elmondható, hogy alakja hosszúkás, víz-, olykor kesernyés ízű. Három fő csoportja van: kígyóuborka, csemegeuborka (mely kisebb, göcsörtösebb), illetve bordás uborka (amely az előző kettő között helyezkedik el méretben, több benne a mag és vastagabb a héja).
Energiatartalom: 15 kcal, 62 kJ/100 g
Igyekezzünk sötétzöld, tapintásra kemény, hibátlan terméseket választani. A friss uborkát tároljuk hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában. A feldarabolt uborka vágott felülete hamar megfonnyadhat, ezért fóliába tekerve tároljuk. Készülhet belőle saláta, de adhatjuk hidegtálakhoz, szendvicsekhez. Finom főzve, sütve is. Magas kálium-, kálcium-, vas-, szénhidrát-, foszfor-, fehérje- és vitamintartalma miatt a legnépszerűbb zöldségfajták egyike. Kedvezően hat az emésztésre, jó vesetisztító, vizelethajtó, méregtelenítő és salaktalanító hatású.