Összetevők: nyers datolya*
*= ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
A már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban.
A datolya a datolyapálma édes, puha gyümölcse, a fa tipikusan sivatagi klímájú helyeken nő.
Általában szárítva kapható, de előfordul friss gyümölcsként is kereskedelmi forgalomban.
Friss datolya lágy, félig lágy és száraz állagban érhető el.
A száraz friss datolya, nem ugyanaz mint a szárított datolya, ami napon vagy aszalóban hőkezelt.
A száraz datolya természetes kipárolgás miatt egyszerűen kevesebb vizet tartalmaz mint a lágy.
A friss datolya hűtve 8 hónapig tartható el, mélyhűtve 1 évig.
Tápanyagtartalom (100g-ban):
- Energiaérték: 1253 KJ / 296 kcal
- Zsír: 0,4 g
amelyből:
- telített zsírsavak: <0,4 g
- Szénhidrát: 66,3 g
amelyből cukrok: 41,3 g
- Fehérje: 2,6 g
- Só: 0,0 g
Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8 400 kJ/2 000 kcal).
Tápanyagok: mind a friss, mind a szárított datolya gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban amik fontosak az egészségünkhöz, a testünk normál folyamataihoz.
Az összetevők mennyisége csak csekély mértékben függ a datolya típusától, illetve attól, hogy nyers vagy szárított.
Az USDA tápanyag adatbázisa szerint minden datolya gazdag káliumban, kalciumban és magnéziumban illetve A-, B6- és K-vitaminban.
Energiatartalom: a datolyák magas energiatartalommal bírnak, előfordul bennük szacharóz, fruktóz és glükóz egyaránt: igazi energiabombák.
Mindkét fajta datolya tartalmaz felszívódó és fel nem szívódó rostokat, melyek segítenek az emésztés jól működésében, kiegyensúlyozzák a vércukor szintet, csökkentik a magas LDL koleszterin szintet.
Szív- és érrendszeri betegségek esetén alkalmazandó diétákban is fogyasztható: alacsony a zsír- és sótartalma. Magas cukortartalma miatt cukorbetegek számára nem javasolt.
A termék szóját, glutént és olajos magot is feldolgozó üzemben készül.