Kedves vásárlóink! Jelenleg webáruházunk csak Budapesten és Pest megyében végez kiszállítást! Pest megyén kívüli szállítási igény esetén, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szénhidrát csökkentett burgonya, sárga (Montana), bio (HU) - Rábcakapi Biokertészet - 1 kg

Cikkszám: 
bio_11183
Nemesítés eredményeként 30%- al csükkentett szénhidrát tartalmú sárga burgonya!
Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból

A sárga burgonya nagyon jó étkezési minősége miatt az általános konyhai felhasználás mellett kiváló hasábburgonya alapanyag.
A burgonyát használhatjuk fel szinte a leggazdagabb módon, főtt-sült burgonya, töltött burgonya, főzelékek, levesek.

A Dél-Amerikában őshonos élelmiszernövényt a keményítőben gazdag gumójáért világszerte termesztik.

Több ezer fajtája létezik, felhasználása változatos: fogyaszthatjuk köretként, főzelékként, salátaként, levesben.

Ki gondolná, hogy a burgonya vitaminban és ásványi anyagban is gazdag!
Tartalmaz A, B és C-vitamint, illetve számos ásványi (kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán, cink) és szerves anyagot, illetve emésztést segítő ballasztanyagokat. Jelentős C-vitamin forrásunk, mert egész évben rendelkezésre áll, és bármikor fogyasztható.
Igaz, vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés számunkra.
régi öregek gyógynövényként is felhasználták, ma is gyakran alkalmazzák székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Rostanyagainak köszönhetően elősegítik a bélműködést ezért nagyon jó gyomorfájás, gyomorégés és székrekedés esetén.

Nagyon fontos tudni, hogy az éretlen, zöld, vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója solanin nevű mérgező anyagot tartalmaz. Tisztításkor a zöld részeket el kell távolítani. A krumpli tárolásánál figyelni kell arra, hogy ne érje fény a növényt, mert a sötétség megszüntetésével indul be a solanin képződés.

Sötét, hűvös, jól szellőző helyen.
Nejlonzacskóban semmiképpen se tartsuk, mert megpenészesedik.
Rendelhető
1 390 Ft
Részletek
Évszázadokon keresztül a krumpli csak dísznövény volt. Ugyanis nem jöttek rá az emberek, hogy ételként is fogyasztható. Nem a föld alatt lévő barna gumót akarták elfogyasztani, hanem a föld felett lévő zöld levelet. Ám ez halálos vétek volt, mert a zöld rész solanint tartalmaz, ami mérgező, sőt halálos is lehet. Ezért mellőzték sokáig a burgonyát.
Több történet van arról, honnan jött az isteni sugallat, hogy mégis megkóstolják a barna gumót. Az egyik szerint a parasztok pajtája felgyulladt mely telis tele volt takarmánynak összegyűjtött burgonyával. A sült krumpli illata legyőzte az emberek halálfélelmét, így valaki odamerészkedett és megkóstolta a sült krumplit. Innen pedig már mindenki ismeri a mesét! Másik történet szerint annyira féltek az emberek a burgonya hatásától, hogy „reklámozni” kezdték a fogyasztását. Nem tették ezt mással, mint magával a királlyal XVI. Lajossal. Hivatalos fogadásain burgonyavirággal a gomblyukában jelent meg, a királyné pedig krumplivirágot tűzött a hajába.
Magyarországra a német földről hazatérő diákok hozták be. Sajnos nekik sem volt hatalmas sikerük, tettükért perbe fogták őket, hogy meg akarják mérgezni az embereket. Szerencsére rájöttek, hogy mennyire finom a sült krumpli és a diákokat felmentették. Innentől kezdve kis hazánkban töretlen a sikere.
Szénhidrát csökkentett burgonya, sárga (Montana), bio (HU) - Rábcakapi Biokertészet - 1 kg
Szénhidrát csökkentett burgonya, sárga (Montana), bio (HU) - Rábcakapi Biokertészet - 1 kg
1 390 Ft
Webáruház készítés