Részletek
Egészséges édesítés szirupokkal - Bio tápióka. A kasszáva, másnéven manióka Amerika trópusi részein őshonos élelmiszernövény. Burgonyapótlóként felhasznált gyökere a Föld lakosságának élelmiszer-ellátottság szempontjából legkritikusabb övezeteiben, alapélelmiszer. Fogyasztása napi szintű, csak úgy, mint nálunk a kenyéré. A Föld minden trópusi vidékén előfordul és előszeretettel termesztik gumós gyökeréért, amelynek felhasználása sokrétű. Lisztet, kenyeret, keményítőt, édesítőt és alkoholtartalmú italt is előállítanak belőle. A maniókát már a maják is termesztették. A növény évelő, az Euphorbiaceae (kutyatejfélék) család, Manihot nemzetségébe tartozik. 1,5-2,5 m magasra nő, levelei 5-9 karéjból állnak.
Húsos gyökérzete a dália gyökérzetére hasonlít. 160 maniókafajról tudunk, melynek mindegyike Amerika trópusi vidékein terem. Maniókából állítják elő a különleges nyugat-afrikai fufut vagy éppen a jamaicai bami-kását. A Yucatán-félszigeten a kasszáva lisztjéből kenyeret sütnek. Az őrlésnél keletkező folyadékban leülepedik a keményítő, ami a tápióka alapanyaga. A tápióka ismert puding alapanyag, de használják különféle ételek sűrítéséhez is. Feldolgozása során a keményítőszemcsék hő hatására egyeletlen csomókká alakulnak, amit tovább sütnek. Ebből lesz a tápiókapehely. A közismertebb tápiókagyöngy készítéséhez a nedves tésztát szitán átmorzsolják. A megőrölt tápiókapehelyből nyerik a granulált tapiókát. A tápiókából szirupot is előállítanak, ami cukor és méz helyettesítésére szolgál. Bizonyos megközelítések szerint a növényi szirupok az emberi szervezet számára a legkedvezőbb édesítőszerek. A tápióka szirup nagy mennyiségben tartalmaz B és C vitamint, szaponinokat, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a vért, hozzájárul a vastagbél megfelelő működéséhez. Segíti a máj és a vese működését, megtisztítását a toxikus anyagoktól. A tápióka szirup alkalmas kekszek, müzli szeletek, sütemények, szószok, joghurtok, szója alapú tejek és desszertek, fagylaltok, szörpök, italok készítésre. A tápióka gluténmentes, így minden változatában fogyaszthatják gluténérzékenyek is.
Tápióka puding
hozzávalói 2 személyre:
4 ek tápióka gyöngy
3 dl szójatej vagy rizstej
1/2 narancs leve
4 ek tápióka szirup
bourbon vanília
Elkészítés
A tápiókát vízbe áztatjuk és 30-40 percet hagyjuk duzzadni. A növényi tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tápiókát. Állandó kevergetés mellett besűrűsödésig főzzük(kb 10 perc). Mikor már sűrűbb az állaga, belekeverjük a tápióka szirupot és a vaníliát. Tehetünk bele mazsolát, vagy egyéb aszalt gyümölcsöt. A tetejét szórjuk meg fahéjjal, hűtsük le és fogyasztható.